Ерата на толпата (Густав ле Бон)

Големите пресврти што доаѓаат пред промената на цивилизацијата, како за време на падот на Римското царство и осамнувањето на Арапското царство, на прв поглед се чинат како да се детерминирани...

Политизација на животот (Џорџо Агамбен)

Последните години од својот живот, додека работел на историјата на сексуалноста и ги разобличувал и на тоа подрачје диспозитивите на моќта, Мишел Фуко почнал сè поупорно да ги насочува своите...

Театарот на Азија: Индија (Твртко Куленовиќ)

Катакали (со значење танцувањето зборува) е традиционална индиска театарска уметност во којашто е остварено соединување на жестоките, воените и малку дури и од дивите танцувачки традиции, со наследството од санскритската...

Божественото насилство и глобалниот капитализам (Тончи Валентиќ)

Да не правиме ништо понекогаш претставува најнасилното нешто што можеме да го направиме - Славој Жижек Проблемот на насилството веројатно никогаш не бил толку присутен во јавната сфера колку што...

„Илијада“ или песна за силата (Симон Веј)

Вистинскиот јунак, вистинската тема, средиштето на Илијада, е силата. Силата со која луѓето се служат, силата што ги покорува, силата под која човечкото тело се згрчува. Човековата душа во Илијада...

Идејата за градот во европската мисла (Карл Е. Шорске)

Во текот на два грозни века на преобразба на општеството, проблемот на градот непрекинато ја притискал свеста на европските мислители и уметници. Уметниците различно реагирале на тој притисок, затоа што...

Експресионизам (Јанкел Адлер)

Ние сме деца на дваесеттиот век. Нашите приспивни песни ги заглушуваше уличната врева. Детството го миневме во куќите на велеградовите, налик на касарни. Тежок, загушлив воздух беше нашето прво вдишување....

Да се раскажува градот (Џевад Карахасан)

Раскажувачката авторска проза нераскинливо е врзана за градот, како историски, со своето настанување, така и технички, со условите кои се неопходни за постоењето и нормалниот живот на раскажувачката книжевност. Таа...

Мохамеду улд Слахи: „Дневник од Гвантанамо“ беше како крикови во мракот

Пред некое време излезе македонскиот превод на книгата „Дневник од Гвантанамо“ од Мохамеду улд Слахи, во издание на „Полица“.  Всушност, книгата кај нас се појави во исто време со филмот...

Економските закони (Казимир Малевич)

Економската база и економските односи на луѓето, како и засновањето на медиумските односи на економска база, не се основа на која пролетерската класа би можела да го гради своето општество и...

Кубизам. Футуризам. Супрематизам (Олга Розанова)

Свеста на многумина под зборот „сликарство“ е навикната да подразбира претставувачка уметност - уметност на пренесување на видливото, конкретно забележаното; во сликата сите, пред сè, бараат секојдневна смисла. Сликарството со...

Џон Ленон и Јоко Оно: Целата власт на народот

Интервјуто со Џон Ленон и Јоко Оно го воделе Робин Блекбурн и Тарик Али за нивниот весник „Црвена кртица“ на 21 јануари 1971 година, четврток. Т.А.: Твојот последен албум и...

Кој е романописецот? (Милан Кундера)

...Животот е краток, четива има полно, а литературата се самоубива со својата полудена продуктивност... Кој сака да сфати, мора да спореди Кога Херман Брох сака да расветли некој лик, прво...

Слободанка Пековиќ: Бајка, поука и тривијална книжевност

Покрај вестерн, еротскиот и научно-фантастичниот роман, двата основни облика на тривијална литература денес се криминалниот и љубовниот роман. Двата се замислени и остварени како средство за лесна заработка. За да...

Неопримитивизам (Александар Шевченко)

(Неговата теорија. Неговите можности. Неговите постигнувања)   На слободната и вечната уметност „Уметникот не треба да биде ни премногу плашлив, ни премногу искрен, ни премногу да и се покорува на...

Наставен план за Факултетот за компаративна ирелевантност* (Умберто Еко)

Отсек за оксимороника Цигански урбанизам Муслиманска енологија Фонетиката на немиот филм Браева иконографија Револуционерни институции Франко-германски јазици Урало-меланезиски јазици Угро-романски јазици Селенитска хидрографија Парменидова динамика Хераклитова статика Тибетанска океанологија Сидерална...

Иднината во научната фантастика е метафора (Урсула К. ле Гвин)

Научната фантастика честопати е опишана, па и дефинирана, како екстраполативна. Писателот на научна фантастика треба да земе еден тренд или феномен од „сега и тука“, да го прочисти и да...

Дојде ли време за враќање на авторот? (Жозе Сарамаго)

(Меѓу сезнаечкиот Раскажувач и внатрешниот монолог) Откога постои светот, секој пат кога ќе се постави прашањето за брилијантниот успех на мажот и потполниот пораз, се наоѓа некој да ја изговори...

Идеологијата на монтажата (Ж. Омон, А. Бергала, М. Мари и М. Вене)

Колку и да се трудевме никогаш да не ја изгубиме од вид конкретната стварност на филмските појави, концептот на монтажата во широката смисла што ја започнавме – што подразбираше да...

Хулио Кортасар: Книжевноста е игра во која се вложува животот

Кога Хулио Кортасар почина од рак во февруари 1984 година, на шеесет и деветгодишна возраст, мадридскиот весник „Ел паис“ го нарече еден од најголемите писатели на Латинска Америка и во...

Алесандро Барико: Пишувањето е создадено од личните духови

Дозволете ми да цитирам од Новеченто: „Кога не знаеш што е, тогаш е џез“.  Навистина ли мислите така? Оваа реченица беше шега, но има и вистина во неа; тоа е повеќе...

Лучисти и иднинисти. Манифест (Михаил Ларионов и Наталија Гончарова)

Ние, лучистите и иднинистите не сакаме да зборуваме ни за новата, ни за старата уметност, а уште помалку за современата западна уметност. Ја оставаме старата да умре, со неа да...

Тривијална книжевност (Зденко Шкреб)

Ако човек се најде среде мноштво исти, а разнолики предмети или појави, а треба да направи преглед, најразумно ќе постапи ако се обиде врз основа на одредени критериуми тоа мноштво...

Обредна хирургија (Бруно Бетелхајм)

Кастрација Без разлика дали меѓу кастрацијата и обрежувањето постои некоја внатрешна врска или не, тие се толку тесно поврзани, што расправањето за пубертетските обреди мора да ја разгледува и кастрацијата....

Силвија Плат: Поезијата е тиранска дисциплина

Силвија, кога почнавте да пишувате поезија? Не знам што ме поттикна, едноставно почнав да пишувам кога бев многу мала. Веројатно ми се допаднале детските песнички, па сум помислила дека можам...