Метафикциските зони во книжевниот текст

(кон Скопје во високата зона на Калина Малеска) Првичниот читателски впечаток при средбата со збирката Скопје во високата зона (2021) на Калина Малеска е впечатокот за нејзината разнородност, видлива и во однос на наративните постапки употребени во структурирањето на текстовите и во однос на жанровските (расказни, поетски, микрофикциски, дистописки, утописки,...

100 години Улис: книгата што стана мит

Интелектуалната имагинација! Со сѐ што е во мене или ништо од мене. NON SERVIAM! (U 15.4882)   Храбрите жени што му помагаа на Џојс Пред сто години, на 2 февруари 1922, на четириесеттиот роденден на Џејмс Џојс, во својата мала париска книжарница, „Шекспир и Компани“ (Shakespeare and Company), сместена на...

Парада на тихувањето

Овој град мириса на зачмаеност овој град мириса на врела крв. Асфалтот гори од украдени детски сонови, Ние сме идеална драмска ситуација: вистинската генерација, ама погрешни места и денови Дрвјата преку ноќ се ничкосуваат, ко што ги даваме годините на вересија а за возврат фино спакувана депресија болест на новото...