Шкртки

Јунг за добар викендашки штимунг

Во времето додека студирав, „Човекот и неговите симболи“ беше книга до која тешко се доаѓаше. Ја немаше никој од студентите во генерацијата, а ни професорите. Ја имаше единствено во НУБ,...

Како си? Остров сум!

(осврт кон романот „Остров“ од Меша Селимовиќ во издание на „Антолог“, 2020) Подобро да се случува и нешто непријатно отколку ништо Умртвена стишеност. Празнина и пустош. Здодевност и пакост. Мачнина,...

Во челустите на животот и љубовните триаголници

(осврт кон романот „Агни“ од Борут Крашевец, „Чудна шума“, 2023 г.) Има нешто во современата словенечка книжевност што ми ја прави особено шармантна. Со секоја нова книга којашто ќе ја...

Од Цепенков до Лавкрафт и По или со што ме нахрани јануари

Помина една година откако почнав да ја реализирам идејата да го направам Блен. Во таа една година, 2021-ва, читав сè и сешто. Меѓутоа, на крајот на годината, особено со последната...

„Денот на црвот“ – хорскиот глас на нашите внатрешни гласови

(осврт кон книгата „Денот на црвот“ од Симона Јованоска, во издание на „Или-или“, 2021) СТРАШНО: Црвот со педигре се најде во клунот на предаторот! ШОКАНТНО: Болничар тајно го миел лицето...