Борис Пахор, грамада од писател

Пред околу две години за првпат се сретнав со дело на словенечкиот автор Борис Пахор. Тоа беше збирка раскази од човек за кој дознав дека во тој момент има дури 108 години! Иако овие раскази му биле пишувани во седумдесеттите години на минатиот век, кога имал речиси половина од годините...

Во челустите на животот и љубовните триаголници

(осврт кон романот „Агни“ од Борут Крашевец, „Чудна шума“, 2023 г.) Има нешто во современата словенечка книжевност што ми ја прави особено шармантна. Со секоја нова книга којашто ќе ја...

Фросина Пармаковска: Отсекогаш сакав да напишам магично-реалистичен роман

Пред точно два месеци излезе од печат новиот роман на Фросина Пармаковска, „Сè уште можам нешто да сторам“. Го земате романот и како мало дете кое му верува на топлиот...

Сакај ја уметноста во себе, а не себеси во уметноста

Насловот на овој текст се, всушност, зборови на Станиславски од неговите есеи посветени на театарската уметност. Иако се сосема прецизни, тие имаат широк опфат и важат за секоја уметност. Есенва ми беше период кога се занимавав со превод на два негови есеи, кои пред Нова година излегоа во издание на...