Со ВИ можеме да го премостиме деценискиот јаз во нашата култура

...или: „Што научив од анимирањето кус филм според роман со помош на вештачката интелигенција“ ...или „Неколку зборови за тоа дека вештачката интелигенија не е непријател - таа (може да бид)е сојузник!“ Пишува: Бранко Прља Откако се впуштив во светот на генеративната ВИ, доживеав многу интересни нешта. Како прво, општа осуда од...

Дина Дума: За проблемите на младите треба отворено да се дискутира

За многумина од нас, кои сме родени во преддигиталната доба, не е баш јасно што значи да се биде млад во денешното дигитално општество. Освен ако немате тинејџер дома, можете само да си правите претпоставки. Минатата година, појавувањето на филмот „Сестри“ на сите ни даде можност да ѕирнеме во реалноста...

Пофалба на Тарантино (Анте Томиќ)

Текстов на хрватскиот писател и колумнист Анте Томиќ е напишан пред две години. Иако во најголема мера зборува за „Убиј го Бил“, Томиќ го пишува за да објасни колку е добар (тогаш) новиот филм на Тарантино, „Си било еднаш... во Холивуд“.  Знаејќи дека филмот е инспириран од вистинити настани, „Си...

„Ќеиф“ – филмска апотеоза на чалгијата

Слушате музика и нешто почнува да ви го загрева срцето, крвта почнува вжештено да ви јури низ вените, а таму некаде отаде свеста ви навируваат спомени и отисоци од живеењето низ времињата на вашиот народец, кој живеел, пател и страдал, но и љубел и се веселел на истиот овој простор,...

Александар Поздњаков: Филмот ги обединува и зближува луѓето од целиот свет

Александар Поздњаков е руски сценарист, режисер, филмски новинар, критичар и историчар. Станал дел од „Ленфилм“, најстарата филмска продукциска компанија во Русија уште во 1982 година, каде што имал можност и да пишува филмови, и да снима, и да глуми. Има снимено неколку поголеми документарни филмови и автор е на неколку...