Георги Бaрдаров: Војната на Блискиот Исток е општо колективно лудило

„Војната секогаш се враќа, порано или подоцна, но секогаш!“ е мотото на романот „Absolvo te“ на бугарскиот писател Георги Бардаров. Бардаров е географ и историчар, а овој негов роман кој неодамна го издаде на македонски во издавачката куќа „Полица“ деновиве станува особено актуелен, поради тоа што се занимава со палестинско-израелскиот...

Миљенко Јеровиќ: Сè што може писателот е да пишува

Најголемите писатели се оние кои ни помагаат да го разбереме светот, да ги разбереме луѓето. Еден од таквите на нашиве простори (балкански, поранешнојугословенски, јужнословенски) е Миљенко Јерговиќ. Кога го читате Јерговиќ имате чувство како некој да ви дал в раце дурбин со кој можете да гледате во длабочината на човековата...

Мартина Видаиќ: Пишувањето е продолжено читање

Мартина Видаиќ (родена 1986 г.) e хрватска писателка, која има напишано четири збирки поезија и два романа. Во едно од ретките интервјуа со неа што можат да се најдат на интернет, вели дека меѓу книжевниците нема ни блиски пријатели ни лични врски. Ја нема ниту на социјалните мрежи, оти не...

Илија Ѓуровиќ: Длабоко сме осамени сред вревата на светот

Како голема љубителка на бит-генерацијата и на латиноамериканската книжевност, во романот „Сампас“ на младиот црногорски автор Илија Ѓуровиќ наидов на еден целосно оригинален спој на овие два сензибилитета. Така, овој единствен роман полн младост-лудост-луцидност самиот ми се наметнуваше и ми се враќаше во раце да го читам и препрочитувам со...

Ника Гавровска: Моите основни стравови ги генерираат моите приказни

Годинава, на Саемот на книгата во очи ми падна „Ветерната приказна“, една прекрасна книга – прво како предмет, а потоа, за среќа, и содржински ми ги оправда високите очекувања. Со оглед на тоа што како човештво си го живееме сечењето на планетарната гранка на којашто седиме, има многу книги за...