Калина Малеска: Истражувам како ги доживуваме нашите избори

За Калина Малеска пишувањето е истражување. Низ годините таа ги истражува можностите на различните книжевни видови и жанрови, ги истражува потребите на книжевните дела за возрасни и за деца, а во најновиот роман насловен „Светот што го избрав“, кој излезе минатата недела во „Или-или“, ги истражува нашите избори. Животот тече,...

Шегите што живот значат

Уште ги чувам белешките од предавањата по Естетика кај професорот Иван Џепароски. За време на студиите, тој беше еден од ретките примери дека и надвор од катедрата за Општа и компаративна книжевност во зградата на ФЛФ и ФЗФ има „кул“ професори. Иако неговиот предмет ни беше изборен, часовите ги следевме...

Ирена Јурчева: За да се преведе вакво дело, треба занес

Постојат автори со толку голема имагинација, што кога ќе отворите нивна книга се чувствувате како џуџе исправено пред Монт Еверест. Џ.Р.Р. Толкин сигурно е еден од најголемите автори на херојска фантастика, пред чиј митско-фантастичен универзум просто се подзинува. Уште повеќе, ако тој универзум ви е достапен на мајчиниот јазик, па...

Сликовница за најубавата планета на светот

(осврт кон сликовницата „Каде е мојот дом?“ од Сезен Аксу Ташјурек; превод од турски: Васко Марковски; издавач „Чудна шума“, 2023 г.) Имам неполни 7 години и сум прво одделение. Учиме за есента, а јас се пријавувам да нацртам на хамер плодови што ги собираат шумските животни. Бидејќи воопшто не ме...

Борис Пахор, грамада од писател

Пред околу две години за првпат се сретнав со дело на словенечкиот автор Борис Пахор. Тоа беше збирка раскази од човек за кој дознав дека во тој момент има дури 108 години! Иако овие раскази му биле пишувани во седумдесеттите години на минатиот век, кога имал речиси половина од годините...