Освртче за „Чернобилска молитва“ од Светлана Алексиевич

  Ова е пост од Инстаграм.   Постот е споделен од профилот RevYou (@wordsisters) *Инста-профилот WordSisters го правевме заедно со Симона, во краткото времето кога успевавме да најдеме време за...

Вилијам Фокнер: Насилството – алатка за пишување

Вилијам Фокнер е роден 1897 година во Њу Албани, Мисисипи. Почнал да пишува охрабрен од писателот Шервуд Андерсон. Негов прв познат роман е Светилиште (1931), за којшто Фокнер вели дека го напишал...

Петер Хандке, најјугословенскиот нејугословенски писател

Романсиер, драмски писател, преведувач, поет, сценарист, па дури и филмски режисер – Петер Хандке е името кое ја разгоре културната јавност откако на 10 октомври беше прогласен за добитник на...

Марио Варгас Љоса: Пишувам затоа што сум несреќен

Книжевноста е многу поповрзана со трајноста од политиката, зашто писателот не може да им даде подеднаква важност на политиката и на книжевноста, а да не потфрли како писател или како...