Не за џабе Салвадор Дали чекореше во скафандер во Лондон!

На 15 април 2024 година, во аулата на Филолошкиот факултет, во чест на стогодишнината од надреализмот, се одржа Големо јавно судење на книгата „Птици во аквариум; надреализам 1924-2024“ од Лидија Капушевска-Дракулевска и Влада Урошевиќ. На обвинителните столчиња седнаа авторите со својата одбрана, во состав: Гоце Смилевски (бранител) и Владимир Јанковски...

Јована Матевска Атанасова: Авторите треба да ја снижат самоувереноста која граничи со ароганција

Јована Матевска Атанасова е писателка која со текот на годините полека но убедливо се наметнува на нашата сцена како некој што умее да пишува. За време на Саемот на книгата годинава, ми паднаа в очи нејзините две сликовници, кои беа наградени со наградите на МАИ за најдобри остварувања во издаваштвото...