Макендо

Последниот кат

Господин Франко Циф со особена гордост живееше на последниот кат од трошната зграда на булеварот Змешкин. Циф? Циф, циф, како што прават глувците, би требало да ви го дадам пансионот на приземје, зборуваше старата вдовица што раководеше со пансионите, а не беше ниту прва ниту последна што кажуваше груби шеги...

Драги Неделчевски: Фотографијата не го менува светот, но може многу да направи за него

За името на Драги Неделчевски можат да се залепат многу придавки што почнуваат на „нај“. Тој е еден од најприступачните и најкомуникативните луѓе што можете да ги запознаете, па колку...

Анастасиос Иоану: Го бараме коренот за што подоследна чалгиска изведба

За народната македонска музика почнал да се интересира уште како дете, кога се лепел до музичарите што во неговото родно село Ракита во Егејска Македонија свиреле по свадби што траеле...

Кога наопаку е право и обратно

Осврт кон книгата „Ѕвезда Мрак и суштествата од Страшкоград“ од Билјана С. Црвенковска и Нита Муча во издание на „Чудна шума“, 2019 г. Уште кога разговаравме со Билјана Црвенковска пред околу два месеци, кога спомна дека спрема книга што ќе се чита од назад нанапред, бев доволно заинтригирана и со...

Марија Гиревска: Македонскиот превод на „Улис“ го има во најзначајните светски џојсовски колекции

Кога ќе го исчитате „Улис“ на својот мајчин јазик и кога ќе се изнауживате фаќајќи ги финесите кои можат да се уловат со првото читање, не можете а да не...

Морето

Ми текнува на првиот пат кога го видов. Не го тргнав погледот со саати. Неговата широчина ме маѓепса, а мислите ми потонаа во длабочината. Немаше препреки, само недоглед. Немаше повеќе граници, само слобода. Не мислев повеќе на ништо друго. Не ни сакав, сакав само да го гледам. Сакав само да...

Хроника за една запоставена уметност

Месецов* во издание на Стрип центар на Македонија – Велес излезе од печат книгата „1990-1999: Визуелна хроника на македонскиот стрип“ на авторот Александар Стеванов Постојат ликовни уметници кои живеат од...

Оливера Ќорвезироска: „Аб’т“ е роман за (не)именуваното

На првиот ден од месецов од печат излезе вториот роман за возрасни, инаку 15-та книга по ред, на нашата писателка и критичарка Оливера Ќорвезироска, во издание на „Или-или“. Романот со...

Билјана Црвенковска: Литературата за деца ти вели „не си сам“

Кога една врата ќе се затвори, се отвораат многу нови. Кога по неколку години работа во маркетинг-агенција Билјана Црвенковска решила да ја затвори зад себе вратата на маркетингот, по само неколку дена добила повик да влезе низ вратата на издавачката куќа „Арс ламина“, каде што ѝ се видело интересно да...