Дејан Дуковски: Пишувам ТВ серија во која Југославија сè уште постои

Да се чита Дејан Дуковски значи да се осети моќта на зборовите во форма на реплики со сета сила по своја кожа. Да се гледа Дејан Дуковски значи да се навлезе во читањето на една драма која на сите им е пред врата ама низ клучалката успеал да ја (у)види...

Ангела Стојановска од „Самоглас“: Нашиот следен предизвик се аудиодрамите

Пред околу две-три години тројца млади актери, Ангела Стојановска, Христијан Поп-Симонов и Васко Костовски прават анкета меѓу младите средношколци за да ги видат причините за намалениот просек на нивните оценки на државно ниво. Резултатите до кои доаѓаат покажуваат дека средношколците имаат проблем со читањето и желба за користење на аудиокниги....

Како беше исечен цутот на „Кога цветаа тиквите“

Октомври* е месец кога делото „Кога цветаа тиквите“ на српскиот автор Драгослав Михаиловиќ слави немила годишнина. Имено, во октомври 1969 година, драмата базирана на овој роман, доживеала јавна осуда од страна на Тито и веднаш била тргната од репертоарот на Југословенскиот драмски театар. Пред точно половина век, по говорот на...

За „Таткото“ и за стравот од деменција

Кај нас, драмите не се преведуваат толку често колку романите и расказите. Следејќи ја долги години издавачката сцена, малку биле драмите од современи драмски писатели што ми паднале в раце на македонски. Затоа, вистинска радост е кога ќе се случи тоа. Неодамна го запознав (преку книга, секако) Флоријан Зелер, авторот...

Театарот на Азија: Индија (Твртко Куленовиќ)

Катакали (со значење танцувањето зборува) е традиционална индиска театарска уметност во којашто е остварено соединување на жестоките, воените и малку дури и од дивите танцувачки традиции, со наследството од санскритската литература, со духот на изострената набљудувачка перцепција и длабока лирска медитација. Во исламскиот свет не можеше да се најде театарска...