Posts Tagged ‘природа’

Васко Марковски: Во Скопје можеш да излезеш по јогурт и да се вљубиш во Јапонка

Васко Марковски. Туристички водич, поет, преведувач, фотограф, репортер, музичар. Ама и „дегустатор на автобуси, на денови, на разговори, на пенкала и тефтери, на незнајни молитви, на фотогенични маала, на свирачки комбинации, на нови сетинзи, на надмината омраза, на сезонски преобразби“ и на што ли уште не. Неодамна излезе од печат...

Урбаното, природата и смислата

Не се сеќавам другпат да ми се има случено едноподруго да прочитам две различни, а во суштина многу слични книги, како романите „Тажниот гостин“ од Матијас Наврат и „Пеам јас и планината танцува“ од Ирене Сола. Минатата недела дознав дека двајцата писатели доаѓаат во Скопје овој викенд, па посакав да...

Моќта на тишината

Чекорам сама низ водњанската шума. На километар никој, ниеден човечки глас. Се претворам во инструмент на кој свири универзумот Струја со стихови на вистината протекува низ мојата проводничка материја. И ме обликува Звукот на тишината станува мојот единствен глас. Бегство од цивилизацискиот хаос. Привремен спас.   Фото: Nejc Košir од...

Плава терапија

Во природата има небројни нијанси на плаво, пред се забележливи во водата, на небото и планините. Сонцето е тоа што ја држи четката в раце, кое додава и одзема светлина по потреба. Сонцето е уметникот, креаторот. Сонцето е енергија и движечка сила. Сонцето е волја. Во суштина, ниту водата е...

Лечење на расцепот (Карл Густав Јунг)

Нашиот ум создаде нов свет кој владее со природата и го наполни со чудовишни машини. Тие се толку очигледно корисни што воопшто не гледаме можност за ослободување од нив или од нашата зависност од нив. Човекот е присилен да ги следи авантуристичките поттици на својот научен и инвентивен дух и...