Визуелниот стил на ноар филмот (Миша Недељковиќ)

Додека ликовите ги напаѓа непријателскиот свет и темнината, изворите на светлина во кадарот ја потиснуваат темата. Ниту еден бел ѕид во некој ноар филм не е без сенки. Херметичниот свет на типичниот ноар невротик се одразува во тенденциозно стеснетата рамка на визуелните можности. Режисерот на ноар филмови обично ги избегнува директноста...