Овде, во близина, има сиромаштија

Сиромаштијата е најстрашната форма на насилство. Махатма Ганди (осврт кон сликовницата „Овде, во близина, живее едно девојче“ од Ида Млакар Чрнич со илустрации на Петер Шкерл; превод од словенечки: Дарко Спасов; издавач „Чудна шума“, 2023 г.) Брзајќи накај дома, застанувате на раскрсница и на прозорецот од колата доаѓа да ви проси...

Владимир Лукаш: Пишувам епитафи – поволно!

Познатата детска песничка „Ени, мени, сени“ со една буква плус се најде во насловот на последната книга за возрасни на мултимедијалниот уметник Владимир Лукаш. „Гени, мени, сени“ е роман за...

Калина Малеска: Истражувам како ги доживуваме нашите избори

За Калина Малеска пишувањето е истражување. Низ годините таа ги истражува можностите на различните книжевни видови и жанрови, ги истражува потребите на книжевните дела за возрасни и за деца, а...

„Мојра“: Нашите песни се деца на случајноста

На почетокот на месецов во „Буква“ беше промовиран видеоспотот за песната Арома(н)тична на „Мојра“. За жал, не успеав да ја доживеам премиерната возбуда, но штом го видов објавен на Фејсбук, просто ме маѓепса. Со денови живеев со песната на „loop“, со нејзиниот мелос во ушите, со сликите од спотот пред...