Марија Митева: Одбирам да верувам во младата генерација којашто сонува

Кои ви се првите асоцијации кога ќе помислите на ноќта? Веројатно ќе се сетите на несониците во ситните саати од возбуда или стрес, можеби ќе ви заѕвонат стиховите на Пети Смит дека ноќта им припаѓа на љубовниците или ќе ви излезе пред очи ѕвезденото небо на Ван Гог. Тука е...

Јулијана Величковска: Поезијата живурка барајќи го својот читател

Месецов во Скопје има дузина фестивали, од кои барем пет се книжевни. Од нив - еден поетски. Иако повеќе од 60 години ги имаме Струшките вечери на поезијата, нашиот најголем поетски фестивал, до пред три години немавме поетски фестивал во главниот град. Оваа година, во Скопје по третпат се одржува...