Posts Tagged ‘манифест’

Лучисти и иднинисти. Манифест (Михаил Ларионов и Наталија Гончарова)

Ние, лучистите и иднинистите не сакаме да зборуваме ни за новата, ни за старата уметност, а уште помалку за современата западна уметност. Ја оставаме старата да умре, со неа да се бори таа „новата“, која, патем, освен борба не може ништо свое ни да понуди. Со себе да го наѓубриме...

Неопримитивизам (Александар Шевченко)

(Неговата теорија. Неговите можности. Неговите постигнувања)   На слободната и вечната уметност „Уметникот не треба да биде ни премногу плашлив, ни премногу искрен, ни премногу да и се покорува на природата.“ Пол Сезан, сликар „Уметникот треба да биде слеп искрен борец за идеите на големата уметност, тој не треба да...