Posts Tagged ‘носталгија’

Истражување на можната иднина на минатото

(за Засолниште во времето од Георги Господинов, Или-или, 2021)   Пишува: Калина Малеска Сеќавањето има необично влијание врз нас. Истовремено нè теши и нè вознемирува, го поврзува нашето лично минато и општата историја од која сме дел со сегашноста и со можноста да ја контролираме иднината. Засолниште во времето од...

Како беше исечен цутот на „Кога цветаа тиквите“

Октомври* е месец кога делото „Кога цветаа тиквите“ на српскиот автор Драгослав Михаиловиќ слави немила годишнина. Имено, во октомври 1969 година, драмата базирана на овој роман, доживеала јавна осуда од страна на Тито и веднаш била тргната од репертоарот на Југословенскиот драмски театар. Пред точно половина век, по говорот на...

Марио Варгас Љоса: Пишувам затоа што сум несреќен

Книжевноста е многу поповрзана со трајноста од политиката, зашто писателот не може да им даде подеднаква важност на политиката и на книжевноста, а да не потфрли како писател или како политичар. Во ова интервју Марио Варгас Љоса зборува за неприкосновените утра што ги поминувал во неговата канцеларија пишувајќи, седум дена...