Posts Tagged ‘Европска награда за литература’

Мартина Видаиќ: Пишувањето е продолжено читање

Мартина Видаиќ (родена 1986 г.) e хрватска писателка, која има напишано четири збирки поезија и два романа. Во едно од ретките интервјуа со неа што можат да се најдат на интернет, вели дека меѓу книжевниците нема ни блиски пријатели ни лични врски. Ја нема ниту на социјалните мрежи, оти не...

Илија Ѓуровиќ: Длабоко сме осамени сред вревата на светот

Како голема љубителка на бит-генерацијата и на латиноамериканската книжевност, во романот „Сампас“ на младиот црногорски автор Илија Ѓуровиќ наидов на еден целосно оригинален спој на овие два сензибилитета. Така, овој единствен роман полн младост-лудост-луцидност самиот ми се наметнуваше и ми се враќаше во раце да го читам и препрочитувам со...