Posts Tagged ‘европски роман’

Катарина Винклер: Еманципацијата е решението за насилството врз жените

Катарина Винклер е австриска писателка, која живее и работи во Берлин. Ја запознав преку романот „Модар накит“, кој го прочитав во пресрет на фестивалот „Букстар“. За време на фестивалот, пак, во октомври минатата година, имав можност и да разговарам со неа. Од субјективно-објективни причини разговорот го обајвувам дури денес. Но,...

Запомни, бело се пере на 90°!

Ретки се романите со добри наслови. Ама, она, навистина добри, наслови што ќе те натераат да се замислиш и, уште повеќе, што ќе му дадат пополно значење и дополнителна вредност на романот. Еден таков наслов кој веќе некое време ме прогонува со својата фасцинантност и загадочност е „Бело се пере...