Posts Tagged ‘другост’

Лидија Димковска: Злото е многу поудобно од добрината

Месецов во издание на „Или-или“ излезе најновата, седма збирка поезија на Лидија Димковска, „Гранична состојба“. Со Лидија успеавме да поразговараме кратко по излегувањето на збирката и малку пред нејзиното доаѓање во Скопје за промоцијата на книгата. Концептот на интервјуто се засноваше на седум зборови кои ми се наметнаа како најподатливи...

Кога наопаку е право и обратно

Осврт кон книгата „Ѕвезда Мрак и суштествата од Страшкоград“ од Билјана С. Црвенковска и Нита Муча во издание на „Чудна шума“, 2019 г. Уште кога разговаравме со Билјана Црвенковска пред околу два месеци, кога спомна дека спрема книга што ќе се чита од назад нанапред, бев доволно заинтригирана и со...