Posts Tagged ‘вештачка интелигенција’

Со ВИ можеме да го премостиме деценискиот јаз во нашата култура

...или: „Што научив од анимирањето кус филм според роман со помош на вештачката интелигенција“ ...или „Неколку зборови за тоа дека вештачката интелигенија не е непријател - таа (може да бид)е сојузник!“ Пишува: Бранко Прља Откако се впуштив во светот на генеративната ВИ, доживеав многу интересни нешта. Како прво, општа осуда од...

Бранко Прља: Авторските права се преценети, а улогата на уметникот е да инспирира

Бранко Прља е ултраплоден автор за кого треба многу повеќе да се знае и во широките читателски кругови. Иако низ годините го гледавме како шета низ жанровите, константа беше неговата љубов кон уметноста, науката и технологијата, која се чини дека кулминираше со издавањето на првата македонска графичка новела илустрирана со...