Posts Tagged ‘автобиографија’

Илија Ѓуровиќ: Длабоко сме осамени сред вревата на светот

Како голема љубителка на бит-генерацијата и на латиноамериканската книжевност, во романот „Сампас“ на младиот црногорски автор Илија Ѓуровиќ наидов на еден целосно оригинален спој на овие два сензибилитета. Така, овој единствен роман полн младост-лудост-луцидност самиот ми се наметнуваше и ми се враќаше во раце да го читам и препрочитувам со...

Од Цепенков до Лавкрафт и По или со што ме нахрани јануари

Помина една година откако почнав да ја реализирам идејата да го направам Блен. Во таа една година, 2021-ва, читав сè и сешто. Меѓутоа, на крајот на годината, особено со последната книга од еден македонски автор ми остана горчливиот вкус што може да им биде познат само на тие што се...

Освртче за „Баба Јага снесе јајце“ од Дубравка Угрешиќ

  Ова е пост од Инстаграм.   Постот е споделен од профилот RevYou (@wordsisters) *Инста-профилот WordSisters го правевме заедно со Симона, во краткото времето кога успевавме да најдеме време за книшки зафрканции.