Владимир Мартиновски: Дури има луѓе ќе има и книжевност

Владимир Мартиновски. Кога го спомнувам името на мојот професор од факултетските денови, не чувствувам потреба од дополнително претставување. Верувам дека сите што треба – го знаат добро. На моја голема радост, со него ја почнувам серијата интервјуа во соработка со Europe House. Ден пред да замине за Софија, каде што...

Кога наопаку е право и обратно

Осврт кон книгата „Ѕвезда Мрак и суштествата од Страшкоград“ од Билјана С. Црвенковска и Нита Муча во издание на „Чудна шума“, 2019 г. Уште кога разговаравме со Билјана Црвенковска пред околу два месеци, кога спомна дека спрема книга што ќе се чита од назад нанапред, бев доволно заинтригирана и со...

Марија Гиревска: Македонскиот превод на „Улис“ го има во најзначајните светски џојсовски колекции

Кога ќе го исчитате „Улис“ на својот мајчин јазик и кога ќе се изнауживате фаќајќи ги финесите кои можат да се уловат со првото читање, не можете а да не сте му бескрајно благодарни на тој што Џојсовите интелигентни јазични играрии, кои го сочинуваат најголемото книжевно дело на 20. и...

Освртче за „Чернобилска молитва“ од Светлана Алексиевич

  Ова е пост од Инстаграм.   Постот е споделен од профилот RevYou (@wordsisters) *Инста-профилот WordSisters го правевме заедно со Симона, во краткото времето кога успевавме да најдеме време за книшки зафрканции.

На маргините на животот, на маргините на смртта

Осврт кон романот „10 минути и 38 секунди во овој чуден свет“ од Елиф Шафак, кој беше меѓу финалистите за Букеровата награда за литература за 2019 година*, а кој македонските читатели од месецов можат да го читаат на македонски, во издание на „Три“. Што ако по смртта, откако срцето ќе...