Posts Tagged ‘Симона Јованоска’

Симона Јованоска: Пишувајќи, јас сум набљудувач, настапувач, критичар и талент истовремено

Симона не се разбира многу во историја и теорија на книжевност, не ги следи современите книжевни текови или домашната книжевна сцена и многу често си велам блазе си ѝ што е така, затоа што на тој начин си го гради својот стил автентично, како што ѝ доаѓа однатре. Пред некое...

„Денот на црвот“ – хорскиот глас на нашите внатрешни гласови

(осврт кон книгата „Денот на црвот“ од Симона Јованоска, во издание на „Или-или“, 2021) СТРАШНО: Црвот со педигре се најде во клунот на предаторот! ШОКАНТНО: Болничар тајно го миел лицето со крв од болницата! КОМИЧНО: Домаќинка се фрлила од први, се испокршила и, нормално, преживеала! ОТКРИВАМЕ: Сопругата на славниот писател...

Последниот кат

Господин Франко Циф со особена гордост живееше на последниот кат од трошната зграда на булеварот Змешкин. Циф? Циф, циф, како што прават глувците, би требало да ви го дадам пансионот на приземје, зборуваше старата вдовица што раководеше со пансионите, а не беше ниту прва ниту последна што кажуваше груби шеги...