Posts Tagged ‘патријархат’

Како си? Остров сум!

(осврт кон романот „Остров“ од Меша Селимовиќ во издание на „Антолог“, 2020) Подобро да се случува и нешто непријатно отколку ништо Умртвена стишеност. Празнина и пустош. Здодевност и пакост. Мачнина, јад и осаменост. Сето тоа збиено во еден неименуван остров, каде што во сиромаштија и беда, во „грда куќа во...

На маргините на животот, на маргините на смртта

Осврт кон романот „10 минути и 38 секунди во овој чуден свет“ од Елиф Шафак, кој беше меѓу финалистите за Букеровата награда за литература за 2019 година*, а кој македонските читатели од месецов можат да го читаат на македонски, во издание на „Три“. Што ако по смртта, откако срцето ќе...