Posts Tagged ‘правата на жените’

Катарина Винклер: Еманципацијата е решението за насилството врз жените

Катарина Винклер е австриска писателка, која живее и работи во Берлин. Ја запознав преку романот „Модар накит“, кој го прочитав во пресрет на фестивалот „Букстар“. За време на фестивалот, пак, во октомври минатата година, имав можност и да разговарам со неа. Од субјективно-објективни причини разговорот го обајвувам дури денес. Но,...

На маргините на животот, на маргините на смртта

Осврт кон романот „10 минути и 38 секунди во овој чуден свет“ од Елиф Шафак, кој беше меѓу финалистите за Букеровата награда за литература за 2019 година*, а кој македонските читатели од месецов можат да го читаат на македонски, во издание на „Три“. Што ако по смртта, откако срцето ќе...