Петре пред и по „Книга за Петре“

Во купчето книги што ги спакував за да ги читам на одмор, првата беше „Книга за Петре“, книгата што ја добив како подарок од нејзината приредувачка, Оливера Ќорвезироска. И како сè да ме влечеше и да ја фатам прва и да ја исчитам уште првиот ден, за да ја мислам...

Бисера Бендевска: Имав среќа да учам од најдобрите уредници

Уредничката професија е најважната професија во издаваштвото. Изборот на делата што се преведуваат и изгледот на книгите како финален производ, формирањето едиции, работата со домашните автори за нивните дела да...

„Беззборовната Ела“ што остава без зборови

(осврт кон сликовницата „Беззборовната Ела“ од Викторија Патрашку со илустрации на Кристијана Раду; превод од романски: Лидија Димковска; издавач „Чудна шума“, 2024 г.) Какви ли сè можат да бидат зборовите?...

Ида Млакар Чрнич: Книжевноста за деца мора да им биде важна на сите

Ида Млакар Чрнич е словенечка писателка за деца, која предминатата недела беше во Скопје, како гостинка на книжевниот и творечки фестивал за деца и млади „YES фестивал“. Авторката на прекрасната сликовница „Овде, во близина, живее едно девојче“, за којашто пишував пред некое време, е авторка чии книги за деца во...